vineri, 16 aprilie 2010

Abandon sau sechestrare???

Ministerul Afacerilor Externe, nu numai ca nu ajuta cu nimic cetatenii romani aflati in strainatate dar le creeaza cateodata probleme cu adevarat major.

Si sunt in acest moment intr-o astfel de situatie. Ne aflam de mai bine de un an in Qatar. Suntem rezidenti si beneficiem de toate facilitatile acordate de guvernul statului Qatar expatilor veniti sa munceasca aici. Nu sunt prea multe (facilitati -exceptand un salariu de invidiat chiar si de catre functionarii guvernamentali romani) dar peste tot intalnesti solicitudine si dorinta de a te ajuta sa rezolvi problemele birocratice. Nu acelasi lucru il putem spune despre ministerul roman de externe.

Iata cazul in cateva cuvinte (tin sa precizez ca nu suntem singurii in aceasta situatie; din pacate problema ii afecteaza pe destul de multi romani din Qatar): Luna trecuta, sotia a nascut o fetita. Dupa bucuria momentului, si obtinerea ceritifcatului de nastere emis de autoritatile locale a inceput cosmarul:


Ai facut rost de toate documentele necesare si vrei, bineinteles un pasaport pentru noul nascut. Nu de alta dar Qatar-ul te va pune sa platesti penalitati imediat cum trec 2 luni de la nastere daca nu ai aplicat pentru viza. Care viza trebuie pusa pe o bucata de hartie acolo.... Nu e mult, ceva de genul 10RON pe zi.

Emiterea pasaportului ar trebui sa se faca in maxim 30 zile cum zice legea romaneasca. Dar dupa obiceiurile romanesti, dublezi cele 30 zile, adaugi 3-6 luni cat dureaza curieratul intre ambasada, ministerul de externe, ministerul de interne, evidenta populatiei si invers. Apropo, toata chestia se face electronic deci ar trebui ca inregistrarile sa se faca instantaneu. Este insa nevoie si de hartii ca probabil functionarii de prin ministere inca nu stiu diferenta intre butonul de start si cel de reset....

Hai sa recapitulam varianta 1: 10 zile maximum emiterea certificatului de nastere Qatarez+ 10 zile depunerea actelor la ambasada romaniei+ 3-5 zile redactarea apostilarea si emiterea certificatului romanesc+ 10 zile depunerea actelor pentru pasaport+ 120-150 zile (record de 9 luni si ceva- mai mult decat sarcina propriu-zisa) eliberarea pasaportului= 150-180 zile cu recorduri de pana la 300 zile). Se adauga emiterea scrisorilor catre Imigrarile Qatareze, emise de sponsor (angajator): inca 15-20 zile. Adica din start se pleaca de la un minim de penalitati de 1000RON dar s-a ajuns pana la 3000.

P.S. in cateva cazuri Ambasada Romaniei a trimis o instiintare Evidentei Populatiei de aici cum ca astea sunt termenele conform procedurii romanesti. Qatarezii au zis multumesc ca ne-ati informat despre aceste cazuri speciale, dar cand respectivul cetatean roman a depus actele pentru viza, a luat-o impreuna cu chitanta pentru penalitati.

Trecand peste problema banilor se ridica o alta cu mult mai stringenta: vaccinarea copilului si asistenta medicala. Tinand cont ca suntem fericitii detinatori ai unui bebelus ilegal aflat in Qatar, nu ai nici o posibilitate de a inregistra copilul nou-nascut la nici o clinica medicala ca sa nu mai vorbim de cumpararea unei asigurari medicale internationale. Te vei baza doar pe servicii de urgenta. Cat despre vaccinari, uita-le. Intr-o tara unde actul medical a ajuns la nivel de arta, este imposibil asa ceva fara o stricta inregistrare a istoricului medical al copilului, recte fisa medicala intocmita de clinica/dispensar, care precum am spus mai sus nu o poti avea.

Trecem la varianta a doua: vrei nu vrei, zici ca asta e, iti confirmi decizia de a-ti parasi tara spre a munci prin tarile calde si iti pui nevasta si copilul/copiii in avion. Daca esti mai norocos, iti poti aranja si tu de un concediu scurt ca sa nu ii lasi singuri pe un drum care dureaza 24 ore . Addendum: Taromul, ca si companiile de telefonie nu considera ca este nevoie de o relatie cu cea mai bogata (dupa unii) tara din lume.

Totusi, pentru a scoate copilul din Qatar ai nevoie de un document de calatorie. Nu e nici o problema: exista titlurile de calatorie valabile 30 zile. Uraaaa, cu un extra cost (pentru nevasta si doi plozi) de 1700-2500 EUR= transportul, ai scapat de bataia de cap.

Hopa! Nu sari in sus ca inca nu e gata: urmeaza bomba: si titlul de calatorie, ca si pasaportul se inregistraza electronic. Adica in afara de curieratul ambasadei restul e la fel. DAR!!! sistemul electronic nu functioneaza! Iar ambasada Romaniei a trimis, conform indicatiilor pretioase si lipsite de cel mai elementar simt de responsabilitate fata de cetatenii romani de aici, o informare catre ministerul de externe din Qatar precum ca singurele documente oficiale de calatorie sunt cele emise electronic. Adica in doua cuvinte, pentru probabil urmatoarele 5-6 luni (au trecut deja aproape 2) fetita mea nu are posibilitatea practica sa paraseasca Qatarul, nu din cauza legendelor despre arabii care sechestreaza pasapoartele expatilor ci din cauza indolentei functionarilor publici romanesti.

Care sa fie urmarea: sa ii dau in judecata? Ca motive ar fi destule, si toate legate de drepturile omului: mi se incalca dreptul la libertatea de miscare, dreptul la sanatate, accesul la servicii medicale si medicamente, dreptul la a ma folosi integral de rezultatele muncii mele (platesc buna parte din salariu penalitati la incompetenta), cred ca mai pot adauga multe si cu variatiuni. Dar asta ar insemna ca in scurt timp, prins fiind in procese cu statul roman si cu plimbari pe la Bucuresti si Haga, plus onorariul avocatilor, sa imi pierd locul de munca si sa cheltui ce am agonisit pana acum. Asa ca fac precum am facut intotdeauna cand am avut de-a face cu functionari publici romani: tac, inghit si imi fac planuri despre cum sa obtin cat mai repede cetatenie in alt stat si sa renunt la cea romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu